Форма входу

Пошук

Календар

«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Наше опитування

Чи користувались Ви послугами КМКЛ №6?
Всього відповідей: 70

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 13 » Медична реформа залишається предметом пильної уваги Президента
11:50
Медична реформа залишається предметом пильної уваги Президента
Ефективна реформа системи охорони здоров'я залишається серед пріоритетних питань, яким приділяє увагу Глава держави. Про це заявила Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова під час наради з питань реформування медичного обслуговування в Україні.

Як наголосила І. Акімова, Віктор Янукович тримає на контролі насамперед реформування сфери надання медичних послуг - адже це питання стосується кожної людини. На переконання Глави держави, активними ініціаторами змін у вітчизняній медицині мають бути в тому числі регіони. "Реформи не можуть йти тільки з центру. Головний реформаційний механізм завжди знаходиться на регіональному рівні", - наголосила Перший заступник Глави Адміністрації.

І. Акімова нагадала про цьогорічні завдання, що стояли перед МОЗ та місцевою владою в контексті медичної реформи. Йшлося зокрема про оптимізацію мережі медичних закладів з акцентами на первинну та вторинну допомогу; реорганізацію системи надання екстреної допомоги; створення нового фінансового механізму, який би передбачав заохочення лікарів не лише за кількістю, а й за якістю роботи; організацію системи підготовки та перепідготовки кадрів - зокрема для первинної ланки; оцінки якості надання медичних послуг.

"Безсумнівно, позитивні досягнення в цих питаннях є", - підкреслила І. Акімова. Вона зокрема нагадала про два прийняті Верховною Радою профільні закони, успішне втілення пілотних проектів у Вінниці та Дніпропетровську тощо.

"Є регіони, які вже сьогодні пропонують у рамках запропонованих фінансових пакетів добрі стимули для своїх лікарів", - також зауважила І. Акімова, додавши, що йдеться про надання службового житла, мобільний зв'язок, забезпечення транспортом тощо.

Серед першочергових завдань медичної реформи на 2012 рік Перший заступник Глави Адміністрації Президента назвала модернізацію системи первинної допомоги та створення системи закладів з надання екстреної допомоги. Йдеться зокрема про перебудову системи інформаційно-аналітичної служби, впорядкування документообігу та формування реєстрів - пацієнтів, лікувальних закладів, кадрів. "Це ті речі, без яких неможливо ні сформувати бюджет, ні сформулювати завдання, ні в майбутньому забезпечити договори між обласним та районним відділами охорони здоров'я та лікувальними закладами. Без цього неможливо оцінити якість роботи", - сказала І. Акімова.

"Завдання всім регіонам подивитися на якість своїх інформаційно-аналітичних служб та починати їх перебудову під реформу", - підкреслила вона.

Перший заступник Глави Адміністрації також наголосила, що кожен регіон має представити свою програму реформування медичного обслуговування в рамках Національного плану дій на 2012 рік. "Протягом місяця після затвердження Національного плану дій у регіонах буде готуватися свій план, в якому медична складова має бути виписана чітко і зрозуміло, разом із критеріями оцінювання, за якими ви самі будете моніторити свої успіхи", - сказала І. Акімова, звертаючись до учасників наради. 

Міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко у свою чергу зазначив, що за останній рік МОЗ провело чималу роботу, яка нині перейшла до етапу практичного впровадження всіх проектів у рамках програми медичних реформ.

За словами урядовця, з Держбюджету-2012 саме на первинну допомогу заплановано виділити 35% від усіх асигнувань, передбачених на медичну сферу. "Це значний потенціал. Наше завдання - правильно організувати використання виділених коштів, аби це було в першу чергу на користь пацієнту. І щоб медичний працівник відчував, що реформа проводиться, щоб кожен лікар відчув - за хорошу якісну роботу він отримуватиме додаткове заохочення", - сказав О. Аніщенко. 

Експерт проекту Світового банку Олександр Кацага зазначив, що роль пілотних проектів і досвід роботи за ними мають важливе значення у медичній реформі. "Україна йде шляхом реформ, і це дуже важливий процес. Думаю, у вас все вийде, тому що багато країн вже пройшли цей етап", - сказав О. Кацага.

Переглядів: 936 | Додав: ZJulia | Теги: модернізація системи первинної допо, Ірина Акімова, реформа системи охорони здоров'я, МОЗ України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: